در روزهای پس از عملیات «چکش نیمهشب»، اداره مهاجرت و گمرک آمریکا ۱۱ تبعه ایرانی را در هشت ایالت مختلف بازداشت کرد. یکی از بازداشتشدگان عضو سابق سپاه پاسداران است. به گزارش شبکه خبری سیبیاس، مقامهای اداره مهاجرت گفتهاند این فرد «به ارتباط با حزبالله اعتراف کرده است.» فردی دیگر در فهرست نظارت بر تروریستها قرار دارد. بر اساس گزارش سیبیاس، پنج نفر از این افراد سوابق کیفری دارند.
مری اوگریدی در مقالهای در والاستریت ژورنال مینویسد نمیدانیم این افراد در آمریکا چه برنامههایی داشتهاند، اما این بازداشتها مسئلهای مهم را پس از حملات هوایی به تاسیسات هستهای ایران مطرح میکند: جمهوری اسلامی اکنون که قدرت هوایی آمریکا تحقیرش کرده است، با شبکه نیابتی و اتحادهای نظامی که طی چند دهه در نیمکره غربی ساخته است، چه خواهد کرد؟
اوگریدی در ادامه مینویسد پروندههای مستندی از اقدامهای تهاجمی جمهوری اسلامی در آمریکای لاتین وجود دارد. ۱۸ ژوییه مصادف است با سیویکمین سالگرد حمله حزبالله به مرکز جامعه یهودیان در بوئنوسآیرس که ۸۵ کشته به جا گذاشت. حزبالله همچنین مسئول بمبگذاری انتحاری در سفارت اسرائیل در بوئنوسآیرس در سال ۱۹۹۲ نیز بود که به کشته شدن ۲۹ نفر منجر شد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در ژانویه ۲۰۱۵، آلبرتو نیسمان، دادستان فدرال آرژانتین که در حال تحقیق درباره بمبگذاری سال ۱۹۹۴ بود، در آپارتمانش در بوئنوسآیرس به قتل رسید. جسد او یک روز پیش از آن پیدا شد که قرار بود در کنگره آرژانتین شهادت دهد و دولت کریستینا فرناندز کرشنر، رئيسجمهوری وقت، را به سرپوش گذاشتن بر نقش جمهوری اسلامی در این حمله متهم کند. پرونده قتل نیسمان همچنان حلنشده باقی مانده است.
آرژانتین در دولت خاویر میلی، پس از آمریکا، یکی از نزدیکترین متحدان اسرائیل است. در سال ۲۰۱۹، مائوریسیو ماکری، رئیسجمهوری وقت، حزبالله را سازمانی تروریستی اعلام کرد، و میلی در سال ۲۰۲۴ حماس را نیز در این فهرست قرار داد. پنجشنبه هفته گذشته، یک قاضی فدرال در بوئنوسآیرس حکم داد که ۱۰ تبعه لبنانی و ایرانی به اتهام بمبگذاری سال ۱۹۹۴ «غیابی» محاکمه خواهند شد.
اوگریدی مینویسد این تحولات امیدوارکنندهاند، اما بنیادگرایی اسلامی در دیگر نقاط آمریکای لاتین رو به گسترش است. در سال ۲۰۲۳، لوئیس ایناسیو لولا دا سیلوا، رئیسجمهوری برزیل، اجازه داد دو ناو جنگی جمهوری اسلامی در بندر ریودوژانیرو پهلو بگیرند که نشاندهنده گرمی روابط میان برازیلیا و تهران بود. جمهوری اسلامی و بولیوی، در دولت اوو مورالس، رئیسجمهوری پیشین که همچنان نفوذ زیادی دارد، ایدئولوژی ضدغربی مشترک و روابط نزدیکی داشتند. کوبا و نیکاراگوئه نیز از متحدان جمهوری اسلامیاند.
تهران روابط عمیقی با کاراکاس دارد. ونزوئلا با استفاده از فناوری ایران پهپاد میسازد. در رژه نظامی سال ۲۰۲۲، نیکولاس مادورو پهپادهای مسلح ساخت ونزوئلا را به نمایش گذاشت و همچنین از مدلی که هنوز در دست توسعه بود نیز رونمایی کرد. به گزارش مرکز «جامعه امن و آزاد»، تصاویر و اسناد خرید فاششده نشان میدهند که تولید سالانه این پهپادها در ونزوئلا حدود ۵۰ فروند و قطعاتی برای مدل پیشرفتهتر است. هر دو مدل در صورت تصمیم ونزوئلا به حمله به سرمایهگذاریهای نفتی دریایی در گویان، سودمند خواهند بود.
جمهوری اسلامی همچنین قایقهای تندرو حامل موشک ضدکشتی به ونزوئلا صادر میکند. بنا بر گزارش مرکز «جامعه امن و آزاد»، مشاوران سپاه پاسداران آشکارا درباره ساخت «حوثیهای دریای کاراییب» صحبت میکنند: قایقهای کوچک مجهز به موشک، مین، و پهپادهای انتحاری که میتوانند مانع دسترسی بیچالش ناوگان آمریکا یا متحدانش به جنوب اقیانوس اطلس شوند.
نویسنده مقاله در ادامه میافزاید اگر جمهوری اسلامی بخواهد شکستهای اخیرش را تلافی کند، به احتمال زیاد از نیروهای نیابتی مخفی برای حمله به آمریکا یا متحدانش استفاده خواهد کرد، همان کاری که در دهه ۱۹۹۰ در آرژانتین انجام داد. تهران سالها است که این شبکه را تقویت میکند. تامینکنندگان مالی تروریسم اکنون فراتر از منطقه مرزی سهگانه میان برزیل، آرژانتین و پاراگوئه فعالیت میکنند و بندر ایکیکه در شیلی، جزیره مارگاریتا در ونزوئلا، و شهر کولون در پاناما را نیز شامل میشود.
در همین حال، جمهوری اسلامی عواملش را با پروازهای مستقیم از تهران به کاراکاس قاچاق کرده است، و مقامهای ونزوئلایی برای آنها گذرنامه صادر میکنند تا بتوانند بدون جلب توجه در منطقه تردد کنند. روزنامه «میامی هرالد» در سال ۲۰۱۷ گزارشی منتشر کرد از یک مقام سابق اداره مهاجرت ونزوئلا که برآورد میکرد در دوران خدمتش، سالانه حدود ۱۰ هزار نفر از خاورمیانه مدارک ونزوئلایی دریافت کردهاند.
اوگریدی در پایان مینویسد وجود سلاح هستهای در دستان افراطگرایان جمهوری اسلامی فاجعهبار خواهد بود، و نه فقط برای اسرائیل. تصمیم ترامپ به اعزام تیم بیـ۲ در ماموریتی مهم و سرنوشتساز بود. اما کسی نباید تعجب کند که جمهوری اسلامی و نیروهای نیابتیاش در قاره آمریکا قصد نداشته باشند این مبارزه را کنار بگذارند.